Înlocuirea țigărilor cu alternativele fără fum ar putea scădea de 10 ori rata deceselor asociate cu tutunul. „Locul țigărilor e în muzee”

Înlocuirea țigărilor cu alternativele fără fum ar putea scădea de 10 ori rata deceselor asociate cu tutunul. „Locul țigărilor e în muzee”
Înlocuirea țigărilor cu alternativele fără fum ar putea scădea de 10 ori rata deceselor asociate cu tutunul
Publicat: 25/05/2023, 09:00

„În ciuda legislației extrem de restrictive, în ciuda costurilor mari de producție, a interdicțiilor de marketing și a designului pachetelor menit să descurajeze cumpărarea, datele oficiale arată azi că un miliard de oameni din întreaga lume aleg să fumeze. A venit vremea să încercăm o abordare mai inclusivă și mai inovativă, care să marcheze finalul unei epoci”, a declarat ieri Jacek Olczak – CEO PMI, într-o conferință de presă transmisă online.

Trecerea de la fumatul de tutun clasic la alternative mai puțin nocive e o opțiune pragmatică și poate avea un impact pozitiv atât asupra sănătății individului, cât și asupra sistemului în întregime, consideră reprezentantul companiei. Acesta atrage atenția asupra faptului că menținerea numărului mare de fumători la nivel global demonstrează că abordarea actuală nu e deloc eficientă și nu funcționează suficient de rapid.

În ultimii ani, discuțiile pe această temă au stârnit controverse în spațiul public. Dezbaterile au ajuns însă acum la nivelul autorităților, care fie resping, fie amână luarea unei decizii ferme. La rândul lor, reprezentanții industriei condamnă lipsa de acțiune a autorităților, pe care o consideră rezultatul unei politici a precauției.

Pentru carierele politice, se consideră că e mai sigur să te abții de la dezbaterile pe această temă mai degrabă decât să iei o atitudine de susținere a alternativelor mai puțin nocive. Dar în final, efectul e doar o prelungirea vieții țigaretelor și o scurtare semnificativă a vieții celor care le folosesc. Pentru fumătorii de azi, lipsa de acțiune nu e o poziție neutră, ci o alegere cu consecințe în viața reală”, consideră Olczak.

Din 2016, PMI s-a dedicat misiunii de a renunța la țigarete, cea mai nocivă formă de consum de nicotină. Compania a investit peste 10,5 miliarde de dolari în dezvoltarea și comercializarea de alternative, ceea ce înseamnă aproximativ 35% din totalul veniturilor nete ale companiei.

Nu ne mai punem problema dacă aceste alternative sunt mai bune decât țigaretele, ci ne întrebăm cu cât sunt mai bune, precizează reprezentantul PMI. Bazându-ne pe datele ONS, am calculat potențialul impactului pozitiv asupra fumătorilor care schimbă țigaretele cu alternativele fără fum. Concluzia arată că, dacă aceste produse sunt presupus cu 80% mai puțin riscante decât țigaretele și cei care fumează ar renunța complet la țigări în favoarea lor, ar scădea de 10 ori riscul deceselor asociate cu fumatul. Acest impact pozitiv poate fi și mai mare dacă îl combinăm cu măsurile tradiționale de încurajare a renunțării la fumat.”

Olczak oferă exemple concrete. În Suedia, rata mortalității din cauze asociate cu fumatul este mult mai mică decât în toate țările europene în care snus-ul e interzis. În Japonia, numărului de fumători a scăzut semnificativ după 2014, de când au fost introduse alternativele fără fum, iar azi doar 12% dintre adulții japonezi mai fumează. La polul opus, în Singapore, unde țigările sunt permise, iar alternativele nu, vânzările la țigarete cresc direct proporțional cu numărul fumătorilor.

Nu putem să repetăm aceleași greșeli și să ne așteptăm la rezultate diferite. Întrebarea mea e – autoritățile care interzic aceste produse sau le tratează la fel ca pe țigări își asumă responsabilitatea pentru consecințe? Va lua societatea atitudine, să condamne organizațiile care blochează progresul? Sau nebunia asta o să continue, lăsându-ne în aceeași situație, în care milioane de oameni vor continua inutil să fumeze? E vremea să lucrăm împreună spre scopul comun de a livra politici eficiente care să transforme țigările în artefacte istorice, obiecte de muzeu peste care se așterne praful în vitrine”, este concluzia lui Jacek Olczak.

Oamenii care nu au folosit niciodată produse cu nicotină, mai ales minorii, NU TREBUIE să folosească aceste produse. Fără îndoială, renunțarea sau, și mai bine, să nu începi să fumezi, e cea mai bună opțiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
Regulă în România pentru toți șoferii care fac ITP. Legea pe care scrie suspendare plăcuțe...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Studiu World Vision România: Ce cred liceenii despre cele mai importante teme ale societății de...
×